Spotifyn käyttö tanssin opetuksessa loppuu keväällä 2019

Ryhdyin reilu vuosi sitten käyttämään Spotifyn suoratoistopalvelua tanssiopetuksen musiikkina, monen muun opettajan tapaan. Julkiseen musiikin esittämiseen tarkoitettu Spotify Business maksoi toki 37,08 euroa kuukaudessa, mutta olihan se sen arvoinen – käytettävissä oli kaikenkattava musiikkikirjasto ja sovelluksen käytettävyys täytti lähes kaikki kuviteltavissa olevat tarpeet. Suoraviivaisia vaihtoehtoja Spotifyn Business palvelulle tunnistin äkkiseltään kaksi – joko musiikin soittaminen suoraa CD-levyiltä tai niin sanotun musiikin tallennusmaksun maksaminen Teostolle ja Gramexille. Tallennusmaksulla, joka on suuruudeltaan noin 350 euroa vuodessa, saa julkisesti käyttää koneelleen esimerkiksi omilta CD-levyiltään tallennettuja ja verkosta ostettuja kappaleita. Suoratoistopalveluita, kuten Spotify Premium, Youtube tai Deezer, ei tallennusmaksu kata. Niitä ei siis voi opetuksessa käyttää lainkaan.

Spotify Business oli noista kolmesta vaihtoehdosta ylivoimainen. Valitettavasti tuo ihanuus on kuitenkin nyt historiaa. Spotify Business -palvelu lakkaa tammikuun lopussa 2019.

Sain palvelun kotimaiselta toimittajalta, Elisalta, juuri ilmoituksen, jossa todettiin että suuri ilo on koittanut kaikille Spotify Business käyttäjille. Helmikuun alusta palvelu korvautuu täysin uudella Soundtrack Your Brand palvelulla. ”Great news, we’ve now built something even better for you – Soundtrack” – sanottiin. Jossakin määrin toiveikkaana latasin sovelluksen kaikille omistamilleni alustoille (Windows kannettava, IPad ja Android-kännykkä) – luvattiinhan myös kallisarvoisten soittolistojen kopioituvan kauniisti uudelle sovellukselle. Toki takaraivossa hieman harmitti jo uusi ilmoitettu hinta – 59 euroa kuukaudessa.

Kokeilujen lopputulos oli kuitenkin musertava. Uuden sovelluksen käytön voi tanssin tai minkä tahansa liikunnan ohjauksessa saman tien unohtaa. Jo se, että Soundtrack tunnisti soittolistoiltani vain enintään 10 % kappaleista, olisi riittänyt palvelun hylkäämiseen. Lopullisen niitin sovelluksen tyrmäämiselle antoi kuitenkin se, ettei käyttäjä voi edes valita haluamaansa kappaletta, vaan sovellus soittaa valittua listaa alusta loppuun. Eikä soitettavaa kohtaa voi tietenkään kappaleesta valita. Soundtrack Your Brand on siis puhdas taustamusiikkisovellus ravintoloihin, kahviloihin, kuntosaleille ym.

Ostin siis Teostolta ja Gramexilta tuon tallennusluvan hintaan 349,32 euroa vuodessa ja alan kartuttamaan ostetun musiikin kokoelmaani, kunnes jokin parempi vaihtoehto julkaistaan.  Totuuden nimessä on tunnustettava, että kaikkia markkinoilla olevia mediapalveluja en ole vielä perannut, joten täytyy vielä tutustua, mitä esimerkiksi seuraavilla tahoilla voisi olla minulle tarjottavana: Audience First, HMX-Musiikki, Kutalab Oy/DJ Online, Mediaworks Finland Ltd, Mood Media Finland, Sentina Oy/Sävelsirkku, Suomen Musiikkijärjestelmät Oy ja Viihdeväylä Oy.

Ettei kenellekään jää väärää kuvaa tekijänoikeusmaksujen suuruudesta ohjatussa liikunnassa, on tallennusmaksujen lisäksi ostettava mainituilta järjestöiltä lupa musiikin esittämiseen julkisesti. Sen suuruus on kiinni viikkotuntien lukumäärästä ja käytettävän salin koosta. Jos minulla olisi kuinka pieni sali tahansa, olisivat tuon käyttöluvan kustannukset minun tuntimäärilläni vuodessa 1903,56 euroa. Jos ei kallista, niin ei ihan halpaakaan.

Koska minulla ei toistaiseksi ole omaa tai vuokrasaliakaan, teen töitä tanssiseuroille ja muille toimijoille, jotka ovat jo huolehtineet musiikin käyttöluvistaan. Tanssiseurojen kattojärjestö, Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry, neuvottelee yleishyödyllisille tanssiseuroille suhteellisen edulliset tekijänoikeusmaksut. Yksityiset tanssikoulut joutuvat kuitenkin hoitamaan omat lupansa, joiden hinnat voivat nousta korkeiksikin. Yli 301 neliöisen tilan, jossa tunteja pidetään yli 51 viikossa, hinta nousee jo 4500 euroon vuodessa. Tunti voi olla joko 45, 60 tai 90 minuuttia.

Musiikin tekijät ovat kuitenkin rahansa ansainneet ja Suomen tekijänoikeusmaksujärjestelmä on kuuleman mukaan kustannustehokas. Kerrotaan, että yli 90 % maksetuista korvauksista välittyy eteenpäin musiikin tekijöille, tuottajille ja muille osallisille. Kokonaan toinen juttu on, maksetaanko maksuja säntillisesti. Voisin arvata, että ihan kaikki julkisesti musiikkia soittavat yrittäjät eivät Suomessakaan vielä velvollisuuksiaan hoida, vaikka jokunen vuosi sitten ainakin DJ-toimintaa näyttävästi ratsattiinkin. Uskon silti, että tilanne tunnollisessa Suomessa on huomattavasti parempi kuin monessa muussa maassa – erästä Itäistä naapuria mitenkään tässä osoittelematta.

Ihan yksinkertaista ei näiden tekijänoikeusasioiden selvittäminen ole – jos jollakin on parempaa tietoa tai hyviä ajatuksia musiikin esittämisestä tanssin opetuksesta, niin otan mielelläni vastaan. Käyttölupahinnasto ohjatun liikunnan musiikin osalta löytyy kuitenkin tästä linkistä ja tallennuslupien hintojen osviittaa puolestaan tästä hinnastosta.

Tanssimisiin,

Auvo

You may also like...

1 Response

  1. Auvo sanoo:

    Itse itseäni kommentoiden…… Otsikko on toki hieman harhaanjohtava. Ei Spotifyn käyttö mihinkään lopu. Spotifyn käyttöön vaikka kuntosaleilla tai tanssinohjauksessa ei helmikuun 28. päivän jälkeen vain ole enää mitään luvallista keinoa. Selvästikään se ei tarkoita sitä, että käyttäjät siitä tässä julkisessa käytössä luopuisivat. Valtaosalle pieniä toimijoita on Spotify muodostunut jo ainoaksi tavaksi harjoittaa ammattiaan. Monille tosin julkiseen käyttöön soveltuva Spotify Business oli jäänyt yhtä vieraaksi kuin tekijänoikeusasiat yleisemminkin. Joka tapauksessa, useat käyttäjät ovat jo riippuvaisia siitä, että lähes kaikki kappaleet ovat saatavilla. Se, että jokainen klikkaus maksaisi euron tai kaksi, ei vain ole vaihtoehto. Siksi Spotifyn kaltaisille sovelluksille pitäisi ehdottomasti löytyä myös julkisen käytön mahdollistava hinnoittelu. Hyvin markkinoitua se myös takaisi parhaiten musiikin tekijöille ansaitsemansa palkkiot. Suomen tekijänoikeusjärjestöjen mahdollisuudet kansainvälisten yritysten kannustamiseksi tähän toimintamalliin lienevät kuitenkin perin vähäiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *