Ohjaajaesittely

Auvo Viita-aho

Olen innokas tanssija ja tanssinopettaja (STOL). Perustin Tanssilinnake Oy:n vuonna 2017. Tein 36-vuotisen uran Puolustusvoimissa, josta jäin reserviin kesällä 2017. Sotilasarvoni on kommodori. Olen tehnyt osan elämäntyöstäni rannikkolinnakkeilla, josta tanssiyrityksen nimikin juontuu. Yrityksen logossa tanssivaa paria ympäröivä kehys kuvaa linnaketta tai linnoitusta eli bastionia. Sama kuvio kehysti aikanaan kaikkien rannikolla ja saaristossa toimineiden rannikkotykistöjoukkojen tunnuksia.

Tanssin koska en pysty olemaan tanssimatta. Kun musiikki soi, on minun vähintäänkin rummutettava käsilläni – yleensä ympäristön häiriöksi. Tanssin oppimisessa kannustan erityisesti liikkeen jatkuvuuteen ja sujuvuuteen sekä musiikin tulkintaan.

Tanssin lisäksi olen aina jossakin määrin olut kiinnostunut tietotekniikasta ja teen muun muassa jonkin verran kotisivuja yrityksen AvenArt nimissä (tanssia.fi, ruy.fi, rannikonpuolustaja.fi, tk-tiedotuskilta.fi, upseeri.fi, suuntaveikot.fi sekä slrt-kilta.fi). Kirjailijaksi tai historioitsijaksi en tunnustaudu, mutta sain hiljattain valmiiksi jo toisen yhdistyshistoriikkini.

Suomen Rannikkopuolustus 100 vuotta ilmestyi keväällä 2018
Upseerien ampumayhdistys 100 vuotta julkaistiin joulukuussa 2020

Olen jossakin määrin aktiivinen myös yhdistyskentässä. Toimin puheenjohtajana seuraavissa yhteisöissä
– Rannikkoupseeriyhdistys (ruy.fi)
– Suomenlinnan Rannikkotykistökilta ry (slrt-kilta.fi)
– Suunistusseura Suunta-veikot (suuntaveikot.fi)
– Taloyhtiöni Saramäentie 8

Hallitustehtävissä toimin lisäksi Tanssiseura Sekahaussa, Upseerien ampumayhdistyksessä (uay.fi) ja Rannikkotykistösäätiössä. Jäsenenä olen muun muassa Meriupseeriyhdistyksessä, Viestiupseeriyhdistyksessä ja Logistiikkaupseeriyhdistyksessä.

Myös syksyllä 2019 hankitun mökin rakennushommat vievät paljon aikaani. Niin edessä kuin takanakin on myös lasteni uusien kotien remonttihommia.

Minulla on vaimo, kaksi lasta ja neljä lastenlasta, jotka kaikki tekevät minut jatkuvasti onnelliseksi.

Tanssilajit

Opetan kaikkia lavoilla tanssittavia lajeja, kuten valssia, hidasta valssia, tangoa, foksia, hitaita, rumba-boleroa, cha cha:ta, fuskua, lavajivea, buggia, sambaa, humppaa ja jenkkaa – jossakin määrin myös polkkaa, swingpolkkaa ja masurkkaa. Lisäksi opetan salsaa (erityisesti crossbody-versiota), bachataa ja west coast swingiä sekä ehkä pikkuhiljaa myös lindyä. Argentiinalaista tangoa pyrin kovasti omaksumaan. Myös blues/jazzyhteisön meno kiinnostaa… Rivitanssejakin tulen mielelläni ohjaamaan eri tapahtumiin.

Tanssikokemus

Paritanssi on aina ollut lähellä sydäntäni. Ensimmäisen kurssini kävin 1980-luvulla kadettikoulussa legendaarisen Åke Blomqvistin ohjauksessa. Tanssin opettamisen aloitin 2000-luvun alkupuolella lähipiirissäni.

Tanssin taipaleella minua ovat tukeneet useat eri opettajat, joista haluan nimetä muutamia:

Tanssia ja terapiaa
Maija Astikaisen assarina 2000-luvun alkuvuosina laajensin ymmärrystäni lavatansseista ja niiden opettamisesta.

Helsinki Salsa Academy
Mikko Kempen, Hanna Stillin ja monien loistavien vierailevien opettajien kanssa vuosina 2012-2014 syvennyin salsan ja mambon (LA&NY style) maailmaan.

Sekahaku
Turussa syvennyin laajaan ohjelmistoon lavatansseja Antti-Ville Heikkilän tehokkailla tunneilla ja Sekahaun viikkotansseissa. Nykyään opetan Sekahaun riveissä erityisesti Helsingissä säännöllisesti, mutta ajoittain myös Turun alueella.

Turku Swing Society
Turussa sain maan parasta West Coast Swing -opetusta Ville Immosen, Hanna Ojanahon, Heli Mustalahden ja kumppaneiden opissa. TSS:llä hain oppia myös Lindy Hopissa ja Argentiinalaisessa tangossa.

Tanssin tahti
Liisa Kontturi-Paasikon mainiolla kurssilla 2016-2017 sain valmiudet tanssinopettajan (STOL) pätevyyteen. Tutkintoni vastaanottajana toimi asiantuntevasti Minna Tanttu. Tutkinnot ovat nyttemmin muuttaneet muotoaan, mutta aikanaan vahvasti kilpatanssiin (10-tanssiin) painottunut tutkinto pani kyllä seuratanssijan vahvasti epämukavuusalueelle. Mutta toisaalta avasi tuonkin genren uudella tavalla.

Balanssi Studiot
Sami ja Jutta Heleniuksen ohjauksessa perehdyin hitusen myös kilpatanssien maailmaan.

Comets
Cometsin riveissä jatkoin ajoittain Helsingissä Westiin ja Lindyyn perehtymistä.

Tangokoulu
Nina Krookin opissa perehdyin hieman argentiinalaisen tangon saloihin.

JazzFactory

Laura Halttunen tuo ihastuttavasti, mutta myös teknisesti syvällisesti tanssigenreensä perehtyen, Suomeen Lindy Hopin, autenttisen Jazzin, Charlestonin ja Bluesin maailmaa. Tähän maailmaan tutustuminen on osaltani hädin tuskin aluillaan.

Showtanssiakin olen kokeillut….

… ja hieman kilpaillutkin, kuvassa salsa (LA-style) teemalla Juliana Niskasen kanssa.

Ajautumisestani tanssin opettamisen pariin voit lukea lisää tanssipäiväkirjan artikkelistani.

Mainioina avustajina toimivat Helsingissä Johanna Varonen ja Turun alueella Maarit Tuuli. Lohjalla tukeudun Lohjan lavatanssijoiden aktiiviin Merja Mäkelään.